Soğuk hava depoları, taze meyve ve sebzeler, tıbbi ürünler,
hayvansal ürünler gibi çabuk bozulabilir malzemelerin uzun süre muhafaza
edildiği iklimlendirmeye sahip odalardır. Bu ürünler çoğunlukla tüketim
zamanına kadar soğuk ortamlarda saklanmaya ihtiyaç duyan ürünlerdir. Besinlerin
istenilenden daha çabuk bozulmasının başlıca nedenleri şöyledir;
1 - Yetiştiricilik yapılan bölgelerde soğuk hava depolarının
sınırlı ve az olması,
2 - Ürünler için yeterli muhafaza tekniklerinin bilinmemesi,
3 - Soğuk saklama alanlarında yeterli donanımın olmaması,
4 - Yetiştiricilik yapılan bölgelerde üretilen ürünlerin
miktarındaki değişiklikler.
Bu nedenlerden dolayı soğutma yöntemleri doğrudan
üretici ve tüketicileri etkilemektedir. Farklı soğutma teknikleri kullanılarak
ürünlerin kalite ve besin değerleri korunur, bunun sonucunda tüketiciye yılın
her dönemi taze ve kaliteli ürünler ulaştırmanın yanında üretim yapan kişiler
için de fiyat dalgalanmalarını en aza indirir. Böylece hem üreticiler hem de
tüketiciler yıl boyunca uygun fiyatlı ve taze ürünlere kolaylıkla ulaşır.
Soğuk hava depolarında ürünlerin uzun süre muhafaza edilmesi
için en önemli faktör iklimdir. Her ürünün özelliğine göre odaların sıcaklık
değerleri değişmektedir. Genel olarak kullanılan sıcaklık değerleri şöyledir;
Soğuk Depolama Derecesi: 2 – 8 Derece
Buzdolabı Depolama Derecesi: -4 ila 2 Derece
Donuk Depolama Derecesi: 0 ila –25 Derece
Şoklama Derecesi: -25 ila –40 Derece
Daha öncede belirttiğimiz gibi soğuk hava depolarından en
çok besin ürünleri muhafaza edilmektedir.
Bitkisel
Ürünler: Bitkisel ürünler, meyve ve sebzeleri kapsamaktadır. Bu ürünler
soğuk hava depolarında en çok muhafaza edilen ürünlerin başında gelmektedir.
Ürünlerin saklama ve muhafaza aşamasına gelmeden önce bazı özelliklerde olması
gerekmektedir. Bu özellikler şöyledir;
Ürünlerin hasat zamanı iyi ayarlanmalı, ürünler
olgunlaşmadan ve yenilebilecek duruma gelmeden toplanmalıdır.
Ürünler zarar görmeden ve zedelenmeden toplanmalıdır.
Ürünler depolara girmeden önce kasalara konulmalı, kasaların
dipleri kağıtlarla kaplanmalıdır. Ürünlerin üstü kağıtla kaplanmamalı böylece
kasaların içerisindeki hava dolaşımı sağlanmalıdır.
Su
Ürünleri ve Hayvansal Ürünler: Bu kategorideki ürünler mutlaka tüketim
aşamasına kadar soğuk ortamlarda saklanmalıdır.
Et
Ürünleri: Et ürünleri evlerimizde ve soğuk hava depolarından en çok
dondurulan ürünlerin başında gelmektedir. Bu ürünleri eğer tazeyken
saklanacaksa, kararmaması için 0 ile -1,7 derece soğuklukta muhafaza
edilmelidir.
Süt ve
Süt Ürünleri: Süt ürünlerinden olan peynirler 0 ile 5 derece
dondurularak 5 veya 6 ay süreyle muhafaza edilir. Tereyağları ise 4 ile 10
derecede 5 veya 6 ay süreyle muhafaza edilmektedir.
Su
Ürünleri: Su ürünleri balıklar ve deniz canlıları için geçerli olan bir
kategoridir. Bu ürünler çoğunlukla -5 derece soğuklukta 5 gün ile 20 gün
arasında muhafaza edilmektedir. Su ürünleri avlandıktan sonra soğutularak
bekletilmeli ve daha sonra depolara konulmalıdır.
Soğuk hava depolarının verimli ve sağlıklı çalışmasın için
işletmelerin bazı özelliklerine dikkat etmesi gerekmektedir.
1- Soğuk hava depoları bulunduğu bölgenin üretim
alanlarına yakın mesafede olmalıdır.
2- Soğuk hava depoları izole olmalı, odaların izolasyonları
özenle yapılmalıdır.
3- Soğuk hava depoları mümkün oldukça büyük ve geniş hacimli
olmalıdır.
4- Odaların koridorları ürünlerin kolay taşınması ve
boşaltılması için geniş olmalıdır.
5- Ürünlerin taşınması için yeterli ekipman bulunmalıdır.
6- Soğutma sistemleri ürünler için yeterli özellikte olmalıdır.
7- Soğutma makineleri ve ekipmanları kapasite bakımından yeterli olmalıdır.
Soğuk hava depolarının çalışma sistemleri, izolasyonlu alanlar içerisinde belirli derecedeki soğuk havanın çevrim döngüsüyle çalışmasına dayanır. Soğuk hava depolarında prensip oda içerisindeki ürünlerin ihtiyaç duyduğu ısıyı tüm alana eşit miktarda dağıtarak ürünlerin bozulmasını engellemektir.
Soğuk
hava deposu çalışma prensibi, uzun süre oda ısısında bulunan veya ısı değişimine bağlı olarak
bozulabilecek ürünlerin sağlıklı ve güvenli şekilde muhafaza edilmesini sağlar.
Soğuk hava odaları gıda ve üretim zincirinin en önemli adımlarından biridir. Bu
odalar sayesinde günümüzde dünyanın pek çok yerinden gelen gıdaya veya ülkemiz
sınırları içerisinde uzakta yetişen ürünlere kolaylıkla ulaşabiliyoruz.
Soğuk depo
ihtiyaçlarında Ordu ve çevre illere destek vermekteyiz. Ordu’da yetişen pek çok
ürün için uygun hava koşullarını sağlayarak tüketici ve üreticilere sağlıklı
taze ürünler saklamanın önemini biliyor ve bu doğrultuda çalışıyoruz. Son
teknoloji kullanılarak imal edilen soğuk hava depolarımız ile Türkiye’nin dört
bir yanı olmak üzere Dünya’nın pek çok yerine ithal edilecek ürünleri uygun
koşullarda muhafaza ediyor, ülke ekonomisine elimizden geldikçe katkı sağlamaya
çalışıyoruz. Ordu soğuk hava deposu ile Ordu’da yetişen fındık, mısır,
fasulye, soya, buğday, lahana gibi popüler ürünleri ve çok daha fazlasını
odalarımızda hijyenik koşullarda saklıyoruz.
- Soğuk
hava depolarımız ürünleriniz
için en uygun saklama koşullarına sahiptir.
- Soğuk hava depolarının
sahip olması gereken bütün özellikler odalarımızda mevcuttur.
- Temiz ve hijyen
standartlarına uygun olarak düzenli aralıklarla uzman ekipler tarafından
temizlenmektedir.
- Orda ve çevre illere
kolaylıkla hizmet vermekteyiz.