Beşiktaş Soğuk Hava Deposu konusunda merak edilen tüm
sorularınızın yanıtlarını yazımızda bulabileceksiniz. Beşiktaş Hava Deposu
hakkında bilgi arıyorsanız bilmeniz gereken detayları sizinle paylaşacağız.
Öncelikle Soğuk Hava Deposu Nedir? Soğuk Hava Deposu Nerelerde Kullanılır? Ve
Soğuk Hava Deposu Firmaları hakkında bilgiler aktaralım.
Gıda ve bozulması muhtemel ürünlerin bir noktadan diğer
noktaya taşınması için gerekli ortamın sağlanması gereklidir. Sıcak havalarda
ve soğuk bir ortam sağlanamaması durumunda ürünlerde çürümeler veya raf
ömürlerinin bitmesi gibi sorunlar ortaya çıkacaktır. Gıda ve muhtelif ürünler
genelde karayolu ile taşınır. Taşıma ve transfer işlemleri sırasında ve sonraki
depolama aşamalarında soğuk hava depoları yoğun olarak kullanılmaktadır.
Özetlemek gerekirse gıda ve muhtelif malların bozulmaması
için gerekli soğuk ortamın sağlandığı depolara soğuk hava deposu denmektedir.
Beşiktaş Soğuk Hava Deposu konusunda merak edilen en temel sorunun cevabını
böylece vermiş olduk. Peki, gıdaların tazeliğini garanti altına alan soğuk hava
depoları bu işlemi nasıl yapar? Soğuk hava depoları tam olarak ne işe
yaramaktadır?
Bir soğuk hava deposunun en temel görevi ürünün taze olarak
kalmasını sağlamaktır. Belirli ürün gruplarına göre farklı sıcaklık dereceleri
ile ürünün ilk günkü gibi taze kalması hedeflenir. İyi bir soğuk hava deposunun
ürünü içyapısını, temel özellikleri ve dış katmanını bozmaması gereklidir. Farklı sıcaklık dereceleri ürünlerin
özelliklerine göre değişmekle beraber taşıma ve depolama gibi aşamalar içinde
değişiklik gösterebilir.
Temel olarak soğuk hava depoları için 4 soğutma kademesi
kullanılır. Farklı ihtiyaçlara göre bu kademeler belirlenmektedir. Soğuk hava deposu ısı kademeleri şunlardır.
Ürünlerin imalatı sırasında soğuk hava zincirinin bozulması
büyük önem taşır. Ürün taşıma ve depolama kısımlarında soğuk ortamlarda
bekletilir. Aynı özenin Ürün işleme, hazırlama ve paketleme işlemleri sırasında
da bulunması şarttır. Yoksa ürün ilk imalat ve paketleme aşamasında zarar
görmeye başlar.
Bu durumda yapılması gereken işlem Ortam
Serinletmedir. Ortam serinletme sıcaklığının +12°C / +16°C olması yeterli olacaktır.
Üretim yerinde çalışan insanların sağlıklarının zarar görmemesi için yüksek
soğukluk derecelerinden kaçınmak gereklidir.
Diğer bir ısı kademesi olarak Soğuk
Muhafaza tercih edilir. Soğuk Muhafaza ısı sıcaklığı -5°C / +8°C arasında
olmalıdır. Bu derecelerde Taze Meyve ve Sebzeler, Taze Et ve Tavuk
Ürünleri, Süt ve Süt Ürünleri, Taze Su Ürünleri, Unlu Mamuller ve Tıbbi İlaçlar
saklanır ve muhafaza edilir.
3. ısı kademesi Donmuş Muhafaza olarak isim alır. Donmuş
Muhafaza işlemi için -18°C / -25°C
uygundur. -40 derece şoklanarak dondurulan gıdaların muhafaza edilmesi için
tercih edilir.
4. ve son muhafaza şekli olarak
Şoklama işlemini sayabiliriz. Uzun süre koruma altında tutulan donmuş gıdaların
kullanıma sunulmadan önce ısı sıcaklıklılarının -18 °C ye düşürülmesidir.
Beşiktaş Soğuk Hava Deposu konulu yazımızın sonuna geldik.
Soğuk hava depoları hakkında tüm merak ettiğiniz soruların yanıtlarını
bulduğunuzu umuyoruz.