Soğuk depolama, pek çok iş alanı için oldukça fazla
ihtiyaç duyulan bir yöntemdir. Soğuk depolama, insanlığın ilk yıllarından bu
yana kullanılan bir saklama yöntemidir. İnsanlar her dönemde gıdasını ve ürünün
uzun süre saklayabilmek için farklı yollar aramıştır. Tüketim gıdalarının uzun
süre bozulmadan saklanması ve birçok insana ulaştırılması küresel dünyanın en
büyük ihtiyaçlarından biridir. Soğuk Hava Depoları çoğunlukla endüstriyel
işletmeciler tarafından kullanılan ve Türkiye başta olmak üzere dünyanın pek
çok yerine ürün gönderen kişiler tarafından tercih edilmektedir. Trabzon
soğuk hava deposu ile ürünlerinizi uzun süre saklayıp ve muhafaza
edebilirsiniz.
Gıda başta olmak üzere birçok endüstriyel alanda üretilen
ürünler zaman içerisinde bulundukları ortam koşullarına göre değişim
gösterirler. Gıda ürünleri toplandıktan sonra zamanla çürümeye ve vitamin
değerlerini kaybetmeye başlar. Soğuk
hava depoları, toplanan ürünlerin uzun süre sağlıklı ve taze kalmasını sağlar.
Bu depolar, içerisinde yalıtım ve iklimlendirme sistemleri bulunmaktadır.
Böylece ürünler tüketiciye taze şekilde ulaştırılmış olur.
Soğuk hava depolarında meyve, et ve et ürünleri, sebze,
balık, süt ürünleri, eczane malzemeleri, hastane malzemeleri uzun süre
saklanabilir. Saklanacak ürünlere göre deponun soğukluk ve nem dengeleri
değişkenlik gösterir.
Trabzon soğuk hava deposu, depo içerisinde hava
koşullarının sürekli takip edildiği, dışarısıyla herhangi bir hava etkileşimi
bulunmayan izole edilmiş odalardır. Kullanılan yalıtımlı malzemeler sayesinde
odalar, dışarıdaki iklim şartlarından etkilenmez. Trabzon soğuk hava deposunda
saklanacak ürünler değişkenlik göstermekle birlikte 15 derece ve –40 derece
arasında soğutma sağlar. Soğuk hava depoları soğukluk derecesine göre sınıflara
ayrılır;
Serin Depolama Derecesi: 8 – 15 Derece
Soğuk Depolama Derecesi: 2 – 8 Derece
Buzdolabı Depolama Derecesi: -4 ila 2 Derece
Donuk Depolama Derecesi: 0 ila –25 Derece
Şoklama Derecesi: -25 ila –40 DerecTrabzon Bölgesinde Soğuk Hava Deposunun Avantajları
Soğuk hava depoları sadece ürünleri saklamakla kalmaz
aynı zamanda kullanan kişi ve firmaya da pek çok yarar sağlar. Trabzon soğuk
hava deposunun sağladığı avantajlar şöyledir;
Ürünler çok olduğu mevsimlerde düşük ücretten, az olduğu
dönemlerde ise fazla ücretten satılmasını önler. Böylece halk her zaman ucuz ve
taze ürüne kolaylıkla ulaşır.
Besinlerdeki çürüme, bozulma ve değer düşüşlerini minimuma
indirir.
Soğuk hava depoları yerel ve küresel olarak pek çok nedenden
dolayı tercih edilmektedir. Soğuk hava depolarının kullanım nedenleri şöyledir;
- Ülke genelinde yapılan tarımsal üretimin mevsimlere bağlı
oluşu,
- Birçok ürünün bir yıl boyunca tüketici tarafından sürekli
talep görmesi,
- Fazladan mal edilen ürünlerin bir sonraki seneye saklanmak
istenmesi,
- Normal ortam koşullarında saklanamayan ürünlerin bulunması,
- Ürünlerin beklenenden fazla miktarda hasat edilmesi,
- Hassas ve mutlaka soğuk ortama ihtiyaç duyan ürünlerin
olması.
Soğuk hava
depolarının sağlıklı ve güvenli kullanımı için bazı özelliklere sahip olması
gerekir. Soğuk hava deposu olarak kullanılacak odanın zemininde kaymayı
engelleyen ve sağlam paneller bulunmalıdır. Soğuk hava deposunun içerisindeki
duvar, zemin ve tavan kısımlarında özel üretilen paneller kullanılmalıdır.
Kullanılan panellerin iç ve dış yüzeyleri kesinlikle hijyenik ve temiz
olmalıdır. Bu şekilde ve bunun gibi özellikler taşıyan soğuk hava depoları daha
kullanışlı hale gelecektir.
1- Odaların
içerisinde mutlaka poliüretan dolgulu sandviç paneller kullanılmalıdır.
2- Oda zeminlerinde
Plywood kaplamalı panel kullanılmalıdır.
3- Paneller
gerektiğinde demonte edilebilmelidir.
4- Odanın
içerisinden kullanılan aydınlatma ürünleri mutlaka ısıya dayanıklı ürünler
olmalıdır.
5- Soğuk hava
deposunun kapısı kaliteli olmalı, kapı kenarlarında ise silikonlu lastikler
kullanılmalıdır.
6- Soğuk oda
depolarında kullanılan malzemeler, CE belgeli olmalıdır.
İçerisinde
tüketim ve kullanım ürünü muhafaza edildiği için malzemeler asla insan
sağlığına zarar veren malzemelerden oluşmamalıdır.
Depolar düzenli aralıklarla temizlenmeli, her zaman hijyen bakımından temiz olmalıdır.
Trabzon’da
yetişen bütün ürünleri kendi emeğimiz gibi saklıyor ve muhafaza ediyoruz.
Trabzon bölgesinden Türkiye dünyaya gönderilen birçok ürünü kalitesi ve besin
değeri düşmeden korumak için elimizden geleni yapıyoruz. Şehrimizin en önemli
ürünlerinden olan fındık, çay, mısır, fasulye ve patates gibi ürünleri uygun
görülen ısılarda şokluyor, yıl boyunca tüketime hazır hale getiriyoruz. Tarım
şehri olan Trabzon için her geçen gün daha çok özveriyle çalışıyor, ülkemizin
gelişmesi için herkesin bir desteği olacağına inanıyoruz.
Her soğuk hava
deposu kullanım amacına göre ve içerisinde saklanacak ürüne göre değişkenlik
göstermektedir. Bu değişkenliğin en önemli nedeni ise o bölgede üretilen ve
yetiştirilen ürünlerdir. Trabzon’da en çok kullanılan soğuk hava depoları
şöyledir;
1 - Et, balık ve
tavuk ürünleri saklama depoları,
2 - Sebze ve meyve
saklama depoları,
3 - Fırın ve pastane
ürünleri saklama depoları,
4 - Peynir ve süt
ürünleri için saklama depoları,
5 - Kimyasal ürünler
için saklama depoları,
6 - Mantarlar için
saklama depoları,
7 - Et işletmeleri
tesisleri için saklama odaları.