WhatsApp
TR  |  EN  |  FR  |  AR
  Whatsapp Destek
  +90 212 234 39 86
BLOG
Diğer Blog Yazıları
Soğuk Hava Sistemleri Nasıl Çalışır?

Soğuk hava sistemleri yiyecek, içecek ya da soğuk ve steril ortamda saklanması gereken tıbbi ve kimyasal malzemelerin korunmasında kullanılan sistemlerdir. Günümüzde mevcut olan bu sistemler,

1.       Soğuk Hava Deposu,

2.       Soğuk Oda Panelleri,

3.       Soğuk Oda Kapıları,

4.       Soğutma Cihazları,

5.       Soğut Hava Rafları,

6.       Nemlendirme Cihazları,

7.       Konteyner Soğuk Hava Deposu,

8.       PVC Şerit Perdeler,

Şeklindedir. Soğuk hava deposu çalışma prensibi olarak, yiyecek-içecek ve malzemelerin uzun süre kullanılmasında yardımcı olur. Bunlar içerisinde 4 farklı sıcaklık ayarı mevcuttur:

Serinletme: artı 12-16 derece arası koruma sağlar. Bu nedenle sıklıkla ürünlerin işleme, paketleme ve sevkiyat kısımlarında kullanılır. Bu bölümlerde iş yeri personelleri çalışmakta olduğu için rahatsız bir ortam bulunmaması gerekir.

Soğuk Koruma: Eksi 5 – artı 8 derece arasında bir muhafaza sağlayan soğuk koruma, çoğu iş yerinde tercih edilen soğutma seçeneğidir. Özellikle,

1.       Sebze ve meyvelerin taze tutulması,

2.       Taze et ve tavuk üretimleri,

3.       Süt ve süt ürünleri,

4.       Taze su ürünleri,

5.       Unlu mamüller,

6.       Tıbbi ilaçlar,

Gibi ürünlerin korunmasında kullanılmaktadır.

Donmuş Koruma: Eksi 18 – eksi 25 derece arasında çalışan bu sıcaklık ayarı, -40 derece altında şoklanan gıda malzemelerinin, güvenli şekilde depolanması için kullanılır. Bu gıdalar, dordurma ve dondurulmuş et, meyve, sebze, balık ürünleri, dondurulmuş unlu mamüller ve benzeri gibi besinlerdir.

Şoklama: Eksi 35 ile eksi 40 derecede gerçekleştirilen şoklama, uzun süreli saklanması hedeflenen gıdalar için kullanılır. Ancak şoklama kısa süreli uygulanarak, ardından eksi 18 dereceye düşürülür. Eğer şoklama kısa tutulursa, besinlerin raf ömürleri uzar.

Soğukluk ayarları, kişilerin ihtiyacını göre manuel belirlenir. Soğuk hava deposu, odanın etrafının güzel şekilde yalıtılması sonucu oluşturulur. Soğuk hava panelleri ile hem duvar, hem de zemin kaplaması yapılarak; deponun sıcaklının ayarında kalması sağlanır. Kapı kısmında ise soğuk oda kapıları kullanarak, sıcaklığı bozmaksızın güvenli şekilde giriş-çıkış sağlanır.

Bir güvenlik ortamı olarak bu esnada kullanılan PVC şerit perdeler ise kapının açılıp, kapanması esnasında, soğuk havanın dışarı çıkmasını en aza indirmek ve önlemek üzere kullanılır.

Bu şekilde odanın yalıtımı yapıldıktan sonra soğutma sistemleri kullanılarak, odanın sıcaklığının düşürülmesi sağlanır. Bu cihazların çalışma ayarları, yukarıda anlattığımız minvalde kullanıcı tarafından, hedeflenen sıcaklığa göre yapılabilir. Nemlendirme cihazları ise soğuk hava sistemlerinin, ihtiyaç duyduğu nemi ortama sağlamakla mükelleftir.

Soğuk oda rafları ise yegâne olarak gıda ve tıbbi-kimyasal malzemelerin, düzgün şekilde sıralanması için kullanılır. Böylece odanın içerisinde alandan tasarruf edilerek, daha verimli kullanım yapılabilir.

Eğer şehir merkezi gibi yerleşim alanların dışarısında bir kullanım yapılacaksa, konteyner soğuk hava deposu kullanılır. Soğuk depolarla aynı çalışma prensibinde olup, onlardan tek farkı taşınabilir olmasıdır.