Meyvelerin soğuk hava
deposunda muhafaza derecesi önem arz eder. Meyve ve sebzeler doğru
koşullarda depolandığında tazeliklerini bir süre korur. Soğuk hava deposuna
giren meyve ve sebzelerin hastalıksız, tek tip ve standardize edilmiş olması
gerekmektedir. Yapılan gözlemlere göre ülkemizde ana meyvelerden bir veya ikisi
soğuk hava depolarında saklanırken, diğer meyveler ancak büyüdükten sonra taze
olarak yenir. Ülkemizde bazı meyve türlerinin saklama koşulları önem sırasına
göre düzenlenmiştir. Bunlar:
1 - Elma
2 - Üzüm
3 - Armut
4 - Portakal
5 - Limon
6 - Mandalina
7 - Greyfurt
8 – Şeftali
9 - Çilek
10 - Kayısı
11 - Kavun
12 - Karpuz
13 - Muz
Olmakla birlikte bunların tek tek açıklamalarını vereceğiz.
Elma
Elma, soğuk hava depolarında en çok korunan meyvelerden
biridir. Haziran'dan Aralık sonuna kadar hasat edilebilmesine rağmen, hasat
tarihi çeşide göre değişmektedir. Elmaların uzun süre düşük sıcaklıkta kalması
için hasattan sonra hızlı bir şekilde soğutulması gerekir. Ancak ani sıcaklık
değişimlerine duyarlı çeşitlerin hassasiyeti göz önüne alınarak yavaş yavaş
depolama sıcaklığına getirilmelidir. Elmalar için optimum sıcaklık 2°C ile 4°C
arasındadır. Uygun bağıl nem %85-90 arasında olmalıdır. Bu koşullar altında
ortalama saklama süresi 3-6 aydır.
Üzüm
Soğuk hava depolarında depolanan ürünler arasında elmadan
sonra en önemli ürün üzümdür. Üzümler genellikle Haziran'dan Aralık ayının son
haftasına kadar hasat edilir. Üzüm, diğer birçok meyve çeşidinden farklı olduğu
için hasattan sonra olgunlaşmaya devam edemez. Bu nedenle görünüm ve duyusal
özellikler açısından tam yenebilir forma ulaştıklarında kesilerek hasat
edilmelidir. Hasat edilen üzümler önceden soğutulmalı ve kısa sürede muhafaza
edilmelidir. Depolama sıcaklığı -1°C, 0°C ve bağıl nem %90-95 olmalıdır. Yüksek
su kaybı nedeniyle, yüksek nem korunmalıdır. Bu koşullar sağlandığında
üzümlerin saklama süresi 3-6 aydır.
Armut
Meyvelerin soğuk hava
deposunda muhafaza derecesi bakımından armut önemlidir. Hasat sonrası
fizyolojik değişiklikler çok hızlı olduğu için kısa sürede toplanmalıdır.
Ağaçların çok fazla olgunlaşması bekleniyorsa, depolama ömrü azalacaktır. En
iyi armut saklama sonuçlarını elde etmek için armutlar önceden soğutulmalı ve
-1°C ile -2°C arasında %90-93 nem oranında saklanmalıdır. Bu şartlar sağlandıktan
sonra 1-6 ay süreyle saklanabilir.
Portakal
Portakalın çeşidine bağlı olarak 4°C ile -10°C sıcaklık ve
%75-90 nem oranına sahip bir ortamda 1-4 ay arasında saklanabilir.
Limon
Kasım ortaları sırasında hasat edilen limonların raf ömrü
oldukça uzundur. Yeşil limonlar 10°C ila 14°C ve %85-90 nemde 1-5 ay, sarı
limonlar 0° ila 5°C'de 2-4 hafta saklanabilir.
Mandalina
Ülkemizde üretilen mandalinalar soğutma amaçlı depoya
kaldırılmamıştır. Mandalinalar -2°C ila 2°C'de donar ve %75-80 nemde ve 5°C ila
10°C'de 1-1.5 ay saklanabilir.
Şeftali
Çok erken toplanan şeftalilerde kepek görülebilir. Rengi
kötü olanlar (iyi renk almayanlar) 21 – 24°C'de 1,5 gün renk değiştirir ve
-0,5°C ile 0,5°C arasında %90 nemde 2-4 hafta saklanabilir.
Çilek
Depolama ve taşıma olanakları sınırlıdır. 0°C'de 7 gün
saklanabilir. Çilekler için en iyi saklama sıcaklığı 0°C ile 2°C arasındadır.
Kayısı
-2°C'de donduğu için 0°C ile 4°C arasında %75-85 nem
oranında 2-8 hafta saklanabilir. Kayısılar, soğumaya yetecek kadar sert
olduklarında toplanmalıdır.
Kavun Karpuz
Meyvelerin soğuk hava
deposunda muhafaza derecesi bakımından Karpuz 4°C'de, kavun ise düşük
sıcaklıklara duyarlı olduğu için 5-10°C'de saklanır.
Muz
Sarartılmış olan muzlar için en iyi saklama sıcaklığı 13 –
16°C, yeşil muzlar için en iyi saklama sıcaklığı 11 – 14°C'dir. Yeşilin bağıl
nemi %90-95, sarının bağıl nemi %85-90 olmalıdır.
Meyve ve sebzelerdeki suyun dondurularak bozulan
mikroorganizmaların kullanılamadığı, bu sayede ürün için stabil bir depolama
yönteminin sürdürüldüğü bir ortamdır.
Dondurma
teknolojisinin uygulanması bazı avantajlar sağlar. Bunlar:
1 1 - Dondurulmuş
yapıdaki kalitesi tazeye en yakın olan ürünlerdir
2 2 - Donmuş
yapıdaki tüm ürünler bir arada saklanabilir
3 3 - 8-12 ay
gibi daha uzun süre saklanabilir.
Ancak bu teknolojinin uygulanabilmesi için üreticiden
tüketiciye kadar soğuk zincir dediğimiz tüm işlemlerin donmuş halde olması
gerekir. Örneğin -18°C'yi aşmayan bir sıcaklıkta gerçekleştirilmesi gerekir.
Ayrıca meyve ve sebzelerin saklanma değerlerinin tablosu ayrıntılı olarak
aşağıdaki tabloda verilmiştir.
Meyvelerin
soğuk hava deposunda muhafaza derecesi bakımından tabloda ayrıntılı bilgiler
verilmiştir. Bu saklama derecelerini ayrıntılı olarak inceleyerek
işletmenizdeki ürünleri bu koşullarda saklamanız önerilmektedir.