WhatsApp
TR   |   EN
  Whatsapp Destek
  +90 212 234 39 86
BLOG
Diğer Blog Yazıları
Kondenser Nedir ?

Kondenser nedir diye merak edilirken buna verilecek açıklayıcı cevaplar arasında sıcak buhar olarak gelen soğutucu akışkanın yoğuşturulduktan sonra soğutulması işlemi uygulanması ve dolayısıyla ısı değiştiriciler olarak tanımlanır. Yoğuşturucu olarak bilinen kondenser, aynı zamanda İngilizce ismi olan “condenser” kelimesinden çevrilmiştir. Soğutucu sisteme gaz şeklinde giren maddenin aynı zamanda sıcaklığını çevreye yayarak sıvı haline geçmesini sağlamaktadır. Çalışma stili ise soğutucu sistemden ayrı ya da yüzeye izole edilerek, eksi derecede istenilen soğukluğa ulaşılmasını sağlamaktadır. Çalışma prensibi açısından 3 aşamalı olan kondenser:

1- Süper ısıtma aşaması

2- Aşırı şekilde soğutma çıkışı aşaması

3- Yoğunlaşma aşaması

Olarak sıralandırılabilir. Ayrıca kullanılacak olan alanın hacmine göre boyutları büyüdükçe, kondenser fiyatları da artış gösterebilir. 

Hava Soğutmalı Kondenser Nedir ?

Hava soğutmalı kondenser nedir sorusuna cevap verilirken, en basit tanımlamaya yer verebiliriz. Soğutma çevriminde kompresör tarafından sıkıştırılma prensibine göre basınç ve sıcaklığın yükseltilerek soğutucu buhardan ısı aldıktan sonra dış ortama bırakan ve bununla beraber buharı yoğuşturan cihaz, hava soğutmalı kondenser olarak sınıflandırılabilir.

Soğutma Sistemi Olarak Kondenser Kullanımının Avantajları 

Kondenser soğutma sistemi, soğutucu sistemlerde soğutmanın sağlanması ve maddenin gaz şeklinde girdikten sonra ısının çevreye verilmesi ile sıvı hale geçtiği bölüm olarak nitelendirilir. Ekonomik bir sistem olan fanlı soğutucu kondenser, aynı zamanda doğa dostudur. Bununla beraber doğa dostu olması ise kullanımında herhangi bir zararın olmadığını ortaya koyar. Daha önceden soğutmayla beraber zamandan tasarruf sağlaması ve verimi arttırması, avantajları arasında yer alır. Elektrik ve su kullanımı noktasında avantaj sağlarken, bütçeye uygun şekilde bir enerji ve su tüketimi sağlar.

Kondenserin Çalışma Stili ve Kullanım Alanları

Kondenser nasıl çalışır diye bakıldığında, tanımından da anlaşılacağı üzere soğutucu sistemlerde soğumanın sağlanması ve maddenin gaz şeklinde girdikten sonra ısının çevreye yayılmasından sonra sıvı hale geçmesi olarak anlatılabilir. Kondenser soğutma sistemi, yaz döneminde işletmelerde ve fabrikalardaki soğutma ihtiyacının artması sebebi ile kullanılan cihaza yük bindirmeden cihazı çalıştırır. Soğutucu akışkan sayesinde ısıyla beraber kompresörde sıkıştırma esnasında açığa çıkan ekstra ısıyı sistemden aldıktan sonra dışarı atmayı sağlamaktadır. Bunun yanı sıra yaz aylarında aktif çalıştığından dolayı, yüksek basın. Pompaları aracılığı ile su püskürtme işlemi yapar. Ayrıca nozulların suyu da parçacıklara ayrılır ve buharlaşma ile ortam serinletilir. Dolayısıyla fan soğutucu kondenser, 5 ile 10 derece arasında değişkenlik gösteren bir sıcaklıkta düşüş sağlar. Kondenserin kullanım alanları ise aşağıdaki şekilde sıralanabilir:

1-      Enjeksiyon makineleri

2-      Turbo kompresörler

3-      Termal su kaynakları

4-      Jeneratör sistemleri

Bu şekilde sıralama yapmak mümkünken, üretim işletmelerinde kondenser nedir diye sorulduğunda mutlaka ihtiyaç olduğunu unutmamak gerekir.