WhatsApp
TR   |   EN
  Whatsapp Destek
  +90 212 234 39 86
BLOG
Diğer Blog Yazıları
Ordu Soğuk Hava Deposu

Soğuk hava depoları, taze meyve ve sebzeler, tıbbi ürünler, hayvansal ürünler gibi çabuk bozulabilir malzemelerin uzun süre muhafaza edildiği iklimlendirmeye sahip odalardır. Bu ürünler çoğunlukla tüketim zamanına kadar soğuk ortamlarda saklanmaya ihtiyaç duyan ürünlerdir. Besinlerin istenilenden daha çabuk bozulmasının başlıca nedenleri şöyledir;

1 - Yetiştiricilik yapılan bölgelerde soğuk hava depolarının sınırlı ve az olması,

2 - Ürünler için yeterli muhafaza tekniklerinin bilinmemesi,

3 - Soğuk saklama alanlarında yeterli donanımın olmaması,

4 - Yetiştiricilik yapılan bölgelerde üretilen ürünlerin miktarındaki değişiklikler.

Bu nedenlerden dolayı soğutma yöntemleri doğrudan üretici ve tüketicileri etkilemektedir. Farklı soğutma teknikleri kullanılarak ürünlerin kalite ve besin değerleri korunur, bunun sonucunda tüketiciye yılın her dönemi taze ve kaliteli ürünler ulaştırmanın yanında üretim yapan kişiler için de fiyat dalgalanmalarını en aza indirir. Böylece hem üreticiler hem de tüketiciler yıl boyunca uygun fiyatlı ve taze ürünlere kolaylıkla ulaşır.

Soğuk Hava Depolarının Özellikleri

Soğuk hava depolarında ürünlerin uzun süre muhafaza edilmesi için en önemli faktör iklimdir. Her ürünün özelliğine göre odaların sıcaklık değerleri değişmektedir. Genel olarak kullanılan sıcaklık değerleri şöyledir;

Serin Depolama Derecesi: 8 – 15 Derece

Soğuk Depolama Derecesi: 2 – 8 Derece

Buzdolabı Depolama Derecesi: -4 ila 2 Derece 

Donuk Depolama Derecesi: 0 ila –25 Derece

Şoklama Derecesi: -25 ila –40 Derece 

 

Soğuk Hava Depolarından Saklanacak Ürünlerin Özellikleri

Daha öncede belirttiğimiz gibi soğuk hava depolarından en çok besin ürünleri muhafaza edilmektedir.

Bitkisel Ürünler: Bitkisel ürünler, meyve ve sebzeleri kapsamaktadır. Bu ürünler soğuk hava depolarında en çok muhafaza edilen ürünlerin başında gelmektedir. Ürünlerin saklama ve muhafaza aşamasına gelmeden önce bazı özelliklerde olması gerekmektedir. Bu özellikler şöyledir;

Ürünlerin hasat zamanı iyi ayarlanmalı, ürünler olgunlaşmadan ve yenilebilecek duruma gelmeden toplanmalıdır.

Ürünler zarar görmeden ve zedelenmeden toplanmalıdır.

Ürünler depolara girmeden önce kasalara konulmalı, kasaların dipleri kağıtlarla kaplanmalıdır. Ürünlerin üstü kağıtla kaplanmamalı böylece kasaların içerisindeki hava dolaşımı sağlanmalıdır.

Su Ürünleri ve Hayvansal Ürünler: Bu kategorideki ürünler mutlaka tüketim aşamasına kadar soğuk ortamlarda saklanmalıdır.

Et Ürünleri: Et ürünleri evlerimizde ve soğuk hava depolarından en çok dondurulan ürünlerin başında gelmektedir. Bu ürünleri eğer tazeyken saklanacaksa, kararmaması için 0 ile -1,7 derece soğuklukta muhafaza edilmelidir.

Süt ve Süt Ürünleri: Süt ürünlerinden olan peynirler 0 ile 5 derece dondurularak 5 veya 6 ay süreyle muhafaza edilir. Tereyağları ise 4 ile 10 derecede 5 veya 6 ay süreyle muhafaza edilmektedir.

Su Ürünleri: Su ürünleri balıklar ve deniz canlıları için geçerli olan bir kategoridir. Bu ürünler çoğunlukla -5 derece soğuklukta 5 gün ile 20 gün arasında muhafaza edilmektedir. Su ürünleri avlandıktan sonra soğutularak bekletilmeli ve daha sonra depolara konulmalıdır.

 

Soğuk Hava Deposu Olarak Kullanılan Tesislerin Özellikleri

Soğuk hava depolarının verimli ve sağlıklı çalışmasın için işletmelerin bazı özelliklerine dikkat etmesi gerekmektedir.

1- Soğuk hava depoları bulunduğu bölgenin üretim alanlarına yakın mesafede olmalıdır.

2- Soğuk hava depoları izole olmalı, odaların izolasyonları özenle yapılmalıdır.

3- Soğuk hava depoları mümkün oldukça büyük ve geniş hacimli olmalıdır.

4- Odaların koridorları ürünlerin kolay taşınması ve boşaltılması için geniş olmalıdır.

5- Ürünlerin taşınması için yeterli ekipman bulunmalıdır.

6- Soğutma sistemleri ürünler için yeterli özellikte olmalıdır.

7- Soğutma makineleri ve ekipmanları kapasite bakımından yeterli olmalıdır.

Ordu'da Soğuk Hava deposu Neden Tercih etmeliyim

Soğuk hava depolarının çalışma sistemleri, izolasyonlu alanlar içerisinde belirli derecedeki soğuk havanın çevrim döngüsüyle çalışmasına dayanır. Soğuk hava depolarında prensip oda içerisindeki ürünlerin ihtiyaç duyduğu ısıyı tüm alana eşit miktarda dağıtarak ürünlerin bozulmasını engellemektir.

Soğuk hava deposu çalışma prensibi, uzun süre oda ısısında bulunan veya ısı değişimine bağlı olarak bozulabilecek ürünlerin sağlıklı ve güvenli şekilde muhafaza edilmesini sağlar. Soğuk hava odaları gıda ve üretim zincirinin en önemli adımlarından biridir. Bu odalar sayesinde günümüzde dünyanın pek çok yerinden gelen gıdaya veya ülkemiz sınırları içerisinde uzakta yetişen ürünlere kolaylıkla ulaşabiliyoruz.

 

Neden Ordu Bölgesinde Soğuk Hava Deposu Tercih ederken Tamgüç Firmasını Tercih etmeliyim 

Soğuk depo ihtiyaçlarında Ordu ve çevre illere destek vermekteyiz. Ordu’da yetişen pek çok ürün için uygun hava koşullarını sağlayarak tüketici ve üreticilere sağlıklı taze ürünler saklamanın önemini biliyor ve bu doğrultuda çalışıyoruz. Son teknoloji kullanılarak imal edilen soğuk hava depolarımız ile Türkiye’nin dört bir yanı olmak üzere Dünya’nın pek çok yerine ithal edilecek ürünleri uygun koşullarda muhafaza ediyor, ülke ekonomisine elimizden geldikçe katkı sağlamaya çalışıyoruz. Ordu soğuk hava deposu ile Ordu’da yetişen fındık, mısır, fasulye, soya, buğday, lahana gibi popüler ürünleri ve çok daha fazlasını odalarımızda hijyenik koşullarda saklıyoruz.

- Soğuk hava depolarımız ürünleriniz için en uygun saklama koşullarına sahiptir.

- Soğuk hava depolarının sahip olması gereken bütün özellikler odalarımızda mevcuttur.

- Temiz ve hijyen standartlarına uygun olarak düzenli aralıklarla uzman ekipler tarafından temizlenmektedir.

- Orda ve çevre illere kolaylıkla hizmet vermekteyiz.